Hamur için gereken
malzemeler ;
Yufkaları açmak için gereken malzemeler ;
- 5 su bardağı un
- 3 adet yumurta
- 1 çay bardağı ayçiçek yağı
- 1 çay bardağı süt
- 3 yemek kaşığı yoğurt
- 1 çay kaşığı tuz
- 250 gram margarin
- 3 su bardağı iri çekilmiş ceviz içi
Şerbet için gereken malzemeler ;
- Yarım su bardağı nişasta
- Yarım su bardağı un
1) Hamuru hazırlayın ;
- 4 su bardağı toz şeker
- 5 su bardağı su
- 1 yemek kaşığı limon suyu
- Derin bir kabın içine unu eleyin. Unu tuz ile harmanlayın. Ortasını havuz gibi açın.
- Havuza yumurtaları kırın. Ayçiçek yağını, sütü, yoğurdu ekleyin.
- Parmaklarınızın ucuyla etraftaki unu malzemeye yedirerek hamuru yoğurun.
- Hamuru kulak memesi kıvamına getirene kadar yoğurmaya devam edin.
- Pürüzsüz kıvama gelen hamuru 30 adet ceviz büyüklüğünde parçaya ayırın.
- Üzerlerine nemli bir bez örtün. 30 dakika dinlendirin.
2) Yufkaları açın ;
- Yufkaları mermer veya açma tahtası gibi pürüzsüz bir zeminde açmanız gerekir.
- Nişasta ve unu karıştırıp zemine serpin.
- Yufkaları mümkün olduğunca ince açın.
- Herbir yufkanın üzerine 1 tatlı kaşığı nişasta serpeleyin.
- Açtığınız yufkaları üst üste koyun.
3) Baklava tepsisini hazırlayın ;
- Baklava tepsisini yağlayarak hazırlayın.
- Tepsinin dibine bir kat yufka döşeyin. Üzerine 1 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı veya margarin gezdirin.
- Kalan yufkaların yarısını tepsiye döşeyin. Herbirinin üzerini yağlamayı unutmayın.
- İri çekilmiş cevizleri orta kata serpiştirin.
- Yufkaların kalan yarısını, yine aralarını yağlayarak üst üste tepsiye yerleştirin.
- Bu işlem bitince, sivri bir bıçağın ucuyla baklavanın kenarlarını tepsinin içine doğru iterek yerleştirin.
- Baklavaları isteğinize göre, üçgen veya kare şeklinde kesin.
- Kalan tereyağını hamurun üzerinde gezdirin.
- Tepsiyi, önceden ısıtılarak 175 dereceye getirilmiş fırına koyun.
- Baklavalar kabarıp renkleri altın sarısı oluncaya kadar pişirin.
4) Baklavayı şerbetleyin ;
Afiyet olsun!
- Şekeri ve suyu bir pencerede karıştırın.
- Şerbet kıvama gelince içine limon suyunu ekleyin. Bir taşım kaynatıp ateşten alın. Soğumaya bırakın.
- Baklavaları fırından çıkarın. 3-4 kepçe şerbeti baklavanın üzerinde gezdirin. 5 dakika bekleyin. Kalan şurubu yavaş yavaş tepsinin üzerine dökün.
- Şerbeti iyice çekmesi ve soğuması için baklava tepsisini 1-2 saat bekletin.
- Cevizli ev baklanız hazır.
Etiketler:Cevizli Ev Baklavası,Tatlılar
0 yorum:
Yorum Gönder