Hamur için gereken malzemeler ;
  • 5 su bardağı un
  • 3 adet yumurta
  • 1 çay bardağı ayçiçek yağı
  • 1 çay bardağı süt
  • 3 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 250 gram margarin
  • 3 su bardağı iri çekilmiş ceviz içi
Yufkaları açmak için gereken malzemeler ;
  • Yarım su bardağı nişasta
  • Yarım su bardağı un
Şerbet için gereken malzemeler ;
  • 4 su bardağı toz şeker
  • 5 su bardağı su
  • 1 yemek kaşığı limon suyu
1) Hamuru hazırlayın ;
  • Derin bir kabın içine unu eleyin. Unu tuz ile harmanlayın. Ortasını havuz gibi açın.
  • Havuza yumurtaları kırın. Ayçiçek yağını, sütü, yoğurdu ekleyin.
  • Parmaklarınızın ucuyla etraftaki unu malzemeye yedirerek hamuru yoğurun.
  • Hamuru kulak memesi kıvamına getirene kadar yoğurmaya devam edin.
  • Pürüzsüz kıvama gelen hamuru 30 adet ceviz büyüklüğünde parçaya ayırın.
  • Üzerlerine nemli bir bez örtün. 30 dakika dinlendirin.
2) Yufkaları açın ;
  • Yufkaları mermer veya açma tahtası gibi pürüzsüz bir zeminde açmanız gerekir.
  • Nişasta ve unu karıştırıp zemine serpin.
  • Yufkaları mümkün olduğunca ince açın.
  • Herbir yufkanın üzerine 1 tatlı kaşığı nişasta serpeleyin.
  • Açtığınız yufkaları üst üste koyun.
3) Baklava tepsisini hazırlayın ;
  • Baklava tepsisini yağlayarak hazırlayın.
  • Tepsinin dibine bir kat yufka döşeyin. Üzerine 1 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı veya margarin gezdirin.
  • Kalan yufkaların yarısını tepsiye döşeyin. Herbirinin üzerini yağlamayı unutmayın.
  • İri çekilmiş cevizleri orta kata serpiştirin.
  • Yufkaların kalan yarısını, yine aralarını yağlayarak üst üste tepsiye yerleştirin.
  • Bu işlem bitince, sivri bir bıçağın ucuyla baklavanın kenarlarını tepsinin içine doğru iterek yerleştirin.
  • Baklavaları isteğinize göre, üçgen veya kare şeklinde kesin.
  • Kalan tereyağını hamurun üzerinde gezdirin.
  • Tepsiyi, önceden ısıtılarak 175 dereceye getirilmiş fırına koyun.
  • Baklavalar kabarıp renkleri altın sarısı oluncaya kadar pişirin.
4) Baklavayı şerbetleyin ;
  • Şekeri ve suyu bir pencerede karıştırın.
  • Şerbet kıvama gelince içine limon suyunu ekleyin. Bir taşım kaynatıp ateşten alın. Soğumaya bırakın.
  • Baklavaları fırından çıkarın. 3-4 kepçe şerbeti baklavanın üzerinde gezdirin. 5 dakika bekleyin. Kalan şurubu yavaş yavaş tepsinin üzerine dökün.
  • Şerbeti iyice çekmesi ve soğuması için baklava tepsisini 1-2 saat bekletin.
  • Cevizli ev baklanız hazır.
Afiyet olsun!

0 yorum:

Yorum Gönder

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Hoş Geldiniz