Malzemeler:
İçi için:
- 5 – 5,5 su bardağı un
- 2 su bardağı ılık su
- 2 yemek kaşığı kuru maya
- 2 adet kesme şeker
- 1 tutam tuz
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
Yapılışı:
- 100 gr ceviz
- 1 çay kaşığı tarçın
- 1,5 çay kaşığı yenibahar
- 6 yemek kaşığı toz şeker
- Hamuru açmak için:
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- Üzeri için:
- 3 yemek kaşığı pekmez
- 2 yemek kaşığı su
Afiyet olsun!
- 2 su bardağı ılık suya 2 yemek kaşığı mayayı ve 2 adet kesme şekeri ekleyerek karıştırın. Mayanın aktif hale gelmesi için 10 dakika kadar bekleyin. (Maya köpürecek)
- Suyun üzerine 5 su bardağı un, yarım çay bardağı zeytinyağı ve 1 tutam tuzu ekleyip yumuşak bir hamur yoğurun. (bu noktada hamur çok yapışkansa azar azar yarım su bardağı unu ekleyebilirsiniz)
- Yoğurduğunuz hamurun üzerine bir bez öreterek 30 dakika kadar dinlendirin.
- Hamur dinlenirken blendera ceviz, baharatlar ve şekeri alıp 1-2 tur karıştırın. (cevizler çok fazla ufalanmasın)
- 2-3 katına çıkan hamuru 3 parçaya bölün. Yağladığınız tezgaha ilk parçayı alıp üzerine biraz daha zeytinyağı sürün ve merdane yardımıyla açın.
- Açtığınız hamurun üzerine iç harcın üçte birini yayın ve rulo yapın. Ruloyu eşit parçalar halinde kesin.
- Diğer iki bezeye de aynı işlemi yapıp yağladığınız tepsi ya da döküm tencereye lokumları dizin.
- Üzerini örterek 15 dakika kadar dinlendirin.
- Fırına vermeden önce pekmez ve suyu karıştırıp fırça yardımıyla lokumların üzerine sürün. 180 derece önceden ısıtılmış fırında kızarıncaya kadar pişirin.
- Soğuyunca kabından çıkarıp servis yapın.
Etiketler:Cevizli Lokum,Hamur İşleri
0 yorum:
Yorum Gönder