Malzemeler;
  • 2 su bardağı aşurelik buğday 
  • 1 su bardağı nohut 
  • 5 su bardağı tozşeker 
  • 1 su bardağı kuru fasulye 
  • 15 su bardağı su 
  • Yarım su bardağı pirinç 
  • 1 su bardağı kuru üzüm 
  • 1 su bardağı küp doğranmış kayısı 
  • 1 su bardağı doğranmış kuru incir 
  • 1 portakal

Süsleme için:
  • 1 su bardağı kuş üzümü 
  • Çekilmiş ceviz içi
  • Antep fıstığı 
  • Tarçın 
  • Nar taneleri
  • Fındık (İsteğe göre)
  • Badem (İsteğe göre)

Yapılışı;
  • Buğday, fasulye, nohut ve üzümü yıkayıp ayrı kaplarda bir gece önceden ıslatın. Ertesi gün buğdayı süzüp büyük bir çelik tencereye alın. 15 su bardağı su ekleyip kaynatın. Üzerinde biriken köpüğü bir kevgirle alıp tencerenin kapağını kapatın ve 30 dakika kaynatın. Fasulye ve nohutu süzüp ayrı kaplarda haşlayın.
  • Pirinci yıkayıp süzün ve buğdaya ilave edin. Buğday taneleri iyice yumuşayıncaya kadar yaklaşık 4.5 saat kısık ateşte arasıra karıştırarak pişirin.
  • Buğdayın suyu un çorbası kıvamına gelmek üzereyken tozşeker, nohut ve kuru fasulyeyi ekleyin. Portakalın kabuğunu ince ince doğrayıp karışıma ekleyin. Kuru üzüm ve kuru kayısıyı ilave edip karıştırın. Birkaç taşım kaynattıktan sonra ateşten alın.
  • Aşure piştikten sonra doğranmış inciri ekleyip karıştırın. Sıcakken kaselere boşaltın. Soğuyunca üzerini Badem,Fındık,Ceviz içi, Antep fıstığı, kuş üzümü, tarçın ve nar taneleri ile süsleyerek servis yapın. İsteğe bağlı olarak gülsuyu da serpebilirsiniz.

 Afiyet olsun!

0 yorum:

Yorum Gönder

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Hoş Geldiniz