Çay nasıl demlenir?
- Muhafaza Koşulları: Öncelikli olarak evlerimiz işyerlerimizde kullanacağımız çayın muhafazası çok önemlidir. Çayımızın nemli ortam lardan, harici koku yayacak maddelerden uzak tutarak mutlaka kapalı bir ortamda muhafaza etmeliyiz.
- Kullanılacak Su: Çayımızı demleyeceğimiz suyumuzda çok önemlidir. Çay için kullanacağımız suyumuz her şeyden önce çok fazla kireç ihtiva etmemelidir.Yine suyumuzun içindeki klor miktarıda az olmalıdır.Bunun için çevrenizde doğal su kaynakları varsa bu suları deneye bilir yada hazır su markalarını deneyerek çayınız için ideal suyu bulabilirsiniz.
- Demlik: Çayımız için şayet var ise porselen demlik en ideali olacaktır. Eğer çay tiryakisi iseniz hemen bir porselen demlik almanızı salık veririz. Ayrıca porselen yada hangi demliği kullanıyorsanız çayımızı demlemeden hemen önce kaynar su ile ısıtmanızda faydalı olacaktır.
- Çay suyu: Çay suyumuzun nasıl olacağına yazımızın başında değinmiştik. Şimdide kaynattığımız çaysuyumuz hakkında bilgi verelim. Çay suyumuz kesinlikle iyice kaynamadan çay demlenmemelidir. Çay suyu fokurdayacak şekilde kaynamaya başladıktan sonra 2-3 dk beklenmeli çay demlenmelidir.
- Çayın Demlenmesi: Öncelikle ne kadar çay yapacağımıza ne kadar çay içeceğimize karar verdikten sonra şu ölçüleri uygulamalıyız. İçilecek her bir bardak çay için yaklaşık 1 tatlı kaşığı çay demliğe konarak üzerine yeterli miktarda kaynar su ilave etmeliyiz. Demliğimize çay koyduktan sonra kesinlikle direk ateşte kaynatmamalıyız. Ayrıca demlenme esnasında demlikteki çay karıştırılmamalı demlik sallanmamalıdır. Çayımızı demlenmeye bıraktıktan sonra çayın kendiliğinden çökmesi beklenmelidir.biraz önce bahsettiğimiz gibi dışarıdan müdahale ile çay çöktürülmeye çalışılmamalıdır. 10 ile 15 dakika arasında denlenen çayımız içmeye hazır olacaktır. Demlenen çayımızın bayatlama süresi yaklaşık olarak yarım saat civarındadır.Belirtilen vakit içinde çayımız tüketilmelidir.
- Çay demliğinin metal olmaması ve deterjanla yıkanmaması gerekir. Demlik; toprak, porselen ya da cam olabilir. Gümüş bir çaydanlık kullanıyorsanız bunun içinin porselen olmasına özen gösterin.
- Çayı sıcak ve nemli ortamlardan uzak tutun. Kavanozda saklayın ancak uzun süre bekletmeden taze iken tüketin.
- Çayı asla bekletilmiş suyla demlemeyin. Aksine mineraller açısından zengin bir suyla çok güzel çay demleyebilirsiniz. 10 saniye gibi kısa bir zamanda kaynayan su ile çayınızı demleyin.
- Kaynayıp soğumuş suyu tekrar kaynatarak çay demlemeyin.
- Demliği önceden ısıtın, çünkü su dökülürken demlik öyle ısı kaybeder ki, çayı çay yapan reaksiyon gerçekleşmez.
- Uzmanlar 100 ml. su için 2 gram çay öneriyorlar.
- Her çayın demleme süresi farklı olmakla birlikte ülkemizde kullanılan fermante siyah çaylar için ideal süre 5 dakika.
Etiketler:Çay nasıl demlenir? Püf noktaları?,Diğer
0 yorum:
Yorum Gönder