Malzemeler :
- 1,5 bardak beyaz un
- 2 bardak ekşi maya
- 1/2 bardak çavdar unu
- 2 yemek kaşığı yulaf unu
- 2 yemek kaşığı mısır unu
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 bardak su
Ekşi mayanızı en az yarım saat önceden buzdolabından çıkarıp, ihtiyacınız kadarını ekmeği yapacağınız kaba alın. Bu arada eşit ölçüde su ve tam buğday unuyla, kalan mayanızı besleyin, karıştırın ve ağzını kapatıp buzdolabına koyun. Oda sıcaklığına gelen mayanın üzerine yarım bardak beyaz un ekleyip karıştırın, ağzını boneyle kapatıp oda sıcaklığında 2 saat kadar bekletin. Üzeri göz göz olacaktır. Sonra geri kalan beyaz un ve diğer malzemeyi ekleyip karıştırın ve biraz yoğurup kabın ağzını yeniden kapatın. Hamurunuz biraz yumuşak olacaktır. Bu halde 4-5 saat ılık bir ortamda bekletin. Hamur hacimlendiğinde unlanmış tezgaha alıp fazla yoğurmadan top yapıp pişireceğiniz kalıba koyun. Ağzına bone geçirip 1 saat daha ikinci maya için ılık yerde bekletin. Fırınınızı 200 dereceye ayarlayıp ekmeği pişirmek üzere fırına koyun. Üzeri kızardığında 175 dereceye getirip içinin pişmesi için 15-20 dakika daha pişirin ve tel ızgara üzerinde soğutmak üzere dışarı alın.
Afiyet olsun!
Etiketler:Hamur İşleri,Köy Ekmeği
0 yorum:
Yorum Gönder