MALZEMELER
- 4 çay bardağı irmik
- 2 çay bardağı un
- 2 çay bardağı şeker
- 2 çay bardağı yoğurt
- 1 veya 1,5 çay bardağı süt
- 1 paket vanilya
- 1 paket kabartma tozu
- Üzerine 100 gr. tuzsuz yerfıstığı veya badem
ŞURUBU
- 9 çay bardağı toz şeker
- 7 çay bardağı su
- 1,5 tatlı kaşığı limon suyu
YAPILIŞI
Afiyet olsun!
- Şurubu için su ve şekeri 15-20 dk. kaynatın. Limon suyunu ekleyin, bir iki taşım daha kaynatın ve ocaktan alıp soğumaya bırakın.
- Kuru malzemeleri çukurca bir kaba dökün. Üzerine yoğurdu dökün ve karıştırın.
- Sütü yavaş yavaş karıştırın. Katı bir boza kıvamına getirin. İrmik cinsine göre bazen 1 çay bardağı süt bazen de daha çok süt ekliyorum.
- Yağlanmış yuvarlak borcam tart kalıbına hamuru yayın. Yerfıstıklarını hamurun üzerine sıra halinde dizin.
- 175 C'de 1 saat kadar pişirin. Önemli olan üzerinin iyice kızarmasıdır.
- Fırından çıkarınca soğumuş şurubu üzerine yavaş yavaş dökün. En az 4-5 saat bekleyin. Hatta birgün öncesinden yapılırsa şurubu daha iyi çeker ve irmikler iyice şişer.
- Tatlının üzerini mutlaka açık bırakın. Kapatırsanız yumuşar. Özelliği üzerinin sert olmasıdır.
- İnce bir bıçakla uzun uzun kesin ve servis yapın.
0 yorum:
Yorum Gönder