MALZEMELER      
  • 4 çay bardağı irmik
  • 2 çay bardağı un
  • 2 çay bardağı şeker
  • 2 çay bardağı yoğurt
  • 1 veya 1,5 çay bardağı süt
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • Üzerine 100 gr. tuzsuz yerfıstığı veya badem
      ŞURUBU     
  • 9 çay bardağı toz şeker
  • 7 çay bardağı su
  • 1,5 tatlı kaşığı limon suyu
      YAPILIŞI      
  • Şurubu için su ve şekeri 15-20 dk. kaynatın. Limon suyunu ekleyin, bir iki taşım daha kaynatın ve ocaktan alıp soğumaya bırakın.
  • Kuru malzemeleri çukurca bir kaba dökün. Üzerine yoğurdu dökün ve karıştırın.
  • Sütü yavaş yavaş karıştırın. Katı bir boza kıvamına getirin. İrmik cinsine göre bazen 1 çay bardağı süt  bazen de daha çok süt ekliyorum.
  • Yağlanmış yuvarlak borcam tart kalıbına hamuru yayın. Yerfıstıklarını hamurun üzerine sıra halinde dizin.
  • 175 C'de 1 saat kadar pişirin. Önemli olan üzerinin iyice kızarmasıdır.
  • Fırından çıkarınca soğumuş şurubu üzerine yavaş yavaş dökün. En az 4-5 saat bekleyin. Hatta birgün öncesinden yapılırsa şurubu daha iyi çeker ve irmikler iyice şişer.
  • Tatlının üzerini mutlaka açık bırakın. Kapatırsanız yumuşar. Özelliği üzerinin sert olmasıdır.
  • İnce bir bıçakla uzun uzun kesin ve servis yapın.
Afiyet olsun!

0 yorum:

Yorum Gönder

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Hoş Geldiniz